НЕШТО О НАМА
 
 
 
 
Наша школа „14. октобар“ је најстарија школа у Раковици и једна од најстаријих у Београду. Основана је 1850. године  у време владавине Александра Карађорђевића и уставобранитеља који су велику пажњу поклањали просвети.  Бројала је само двадесетак ђака са учитељем Димитријем Крстићем, а прва школска зграда била је приватна кућа преуређена за школске потребе.
 Током година које су пролазиле, број ученика се све више повећавао и крајем 19. и почетком 20. века школу је похађало око 100 ученика. Тада је изграђена нова школска зграда. Током Првог светског рата број ученика је био толико мали да су учили у једној учионици, а наши ђаци су учествовали у ослободилачким ратовима од 1912 до 1918. године.
 Све до 1957. године школа је била четвороразредна. Када су се у Србији формирале осмогодишње школе број ученика се нагло повећао.Данашња школа у Кнежевцу подигнута је1961. Због великог броја ђака и изградње насеља на Лабудовом брду и Видиковцу нова школска зграда подигнута је на Лабудовом брду у периоду од1976 до 1979. Отворна је 1. децембра 1979. године. Тада је наша школа бројала око три хиљаде ученика и радило се у три смене.Многи данашњи наставници били су ученици наше школе.Наши ученици освајали су награде на републичким и државним такмичењима.
Данас наша школа има 1025 ученика. Прошле школске године прославили смо упис 160. генерације првака, и160. рођендан наше школе.Дођите и Ви и будите део наше традиције, историје дуге 161 годину.  
 
 Презентација школе за Савиндан 2017.

 

Претрага

КАЛЕНДАР